Welkom bij GeoLab Almere – hét platform voor alles wat speelt binnen de opleidingen Geo Media en Design en Aarde en Klimaat aan Aeres Hogeschool Almere. Hier vind je niet alleen inspirerende verhalen over excursies, stages en innovatieve projecten, je leest hier ook over de laatste ontwikkelingen in de geo-sector. Ontdek hoe wij werken aan de toekomst van ons landschap, klimaat en leefomgeving.

Ben jij nieuwsgierig naar de impact van geodata, klimaatvraagstukken en ruimtelijk ontwerp? Wil je weten hoe jouw toekomst eruit kan zien in deze snelgroeiende sector? Laat je inspireren door de ervaringen van onze studenten en experts!

🚀 Verken. Leer. Word de toekomst van Geo.

 

Geografie, 
Media en Design

Aarde
& Klimaat

Aeres 

Hogeschool Almere

Den Haag - trends en ontwikkelingen

Door: Jurjen Rouwenhorst, Laura Zeintra en Sim ten Holt - april 2023 Den Haag werkt aan een klimaatbestendige stad door middel van verschillende maatregelen en beleidsplannen. Het doel is om de stad voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering zoals hogere temperaturen en veranderingen in het neerslagpatroon. Daarnaast houdt de  gemeente Den Haag de Haagse luchtkwaliteit goed in de gaten. Met berekeningen en metingen kijkt de gemeente of de luchtkwaliteit beter wordt. De gemeente wil in 2030 voldoen aan de luchtkwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voor Den Haag betekent circulariteit een duurzame economie die kan zorgen voor nieuwe kansen, zoals de uitstoot van CO2 verminderen en een besparing van grondstoffen. De stad hoort ook bij een samenwerkingsverband tussen het Rijk, Provincie Zuid-Holland, de Gemeente Den Haag en diverse (semi-) publieke en private partners. Wat betreft de vergrijzing: Het aandeel 65 plussers inDen Haag ligt in 2022 op 15 procent en dat is gematigder dan insommige andere delen van Nederland: dit toe te schrijven aan de jonge bevolkingsopbouw. De stad Den Haag groeit, wat verdichting van de stad betekent en daardoor neemt de verkeersdrukte toe. Een mobiliteitstransitie is nodig om ruimte optimaler te benutten. Met als streven dat iedereen in de stad zich snel en veilig van A naar B kan verplaatsen. Om dit ook in de toekomst te kunnen blijven doen moeten we innoveren en meer prioriteit geven aan lopen en fietsen. In het kader van de digitale stad ontwikkelt de gemeente Den Haag aan de kust van Scheveningen een Living Lab. De gemeente hoopt zo te leren wat voor slimme toepassingen kunnen slagen binnen de stedelijke context. Een Living Lab heeft betrekking op een verandering in de fysieke ruimte en het gaat om een experimenteer omgeving. Bij dit Living Lab zijn ook een aantal samenwerkingspartners betrokken, zoals Argaleo. Argaleo is een bedrijf dat ICT-services en applicaties ontwikkelt en verkoopt aan bedrijven en overheid. Argaleo heeft een Digital Twin dashboard aangesloten op het dataportaal van Den Haag. Hieronder is een voorbeeld te zien van hoe de Digital Twin van Scheveningen eruitziet. Lees het hele artikel onder de afbeeldingen >>

Lees meer »

Utrecht - trends en ontwikkelingen

Door: Carlijn Zwartjens en Shandra Postma - april 2023 Utrecht is een van de snelst groeiende steden in het land en heeft te maken met stedelijke trends en ontwikkelingen. Dit artikel richt zich op de klimaatbestendige, gezonde, circulaire, vergrijzende, bereikbare en digitale stad. Utrecht streeft naar een klimaatneutrale stad in 2030 en wil de stad steeds beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering door o.a. het vergroenen van de stad en klimaatbestendig bouwen. Er is ook aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de inwoners op het gebied van beweging, luchtkwaliteit en groen. Utrecht wil dit verder verbeteren door aantrekkelijke en veilige wandel- en fietspaden te realiseren en speel- en ontmoetingsplekken voor jong en oud te creëren. In de circulaire stad wordt gestreefd naar een efficiënt gebruik van grondstoffen en materialen. Dit uit zich in Utrecht door het hergebruik van bouwmaterialen, het scheiden en recyclen van huishoudelijk afval en het verminderen van verspilling. De vergrijzende stad vraagt om aandacht voor goede zorg en ondersteuning voor ouderen. Ook komt de woningopgave hierbij kijken. Er wordt ingezet op het verbeteren van de leefomstandigheden van ouderen, door o.a. het creëren van passende woningen met voldoende zorgfaciliteiten. Een bereikbare stad biedt goede mogelijkheden voor duurzaam vervoer en sluit verschillende vormen van mobiliteit goed op elkaar aan. Utrecht zet zich in voor duurzaam vervoer door bijvoorbeeld fietsvriendelijke routes aan te leggen en het stimuleren van elektrisch rijden. Tot slot verzamelen en analyseren digitale replica's van Utrecht data om de stedelijke omgeving beter te begrijpen en verbeteren door inzicht te krijgen in veranderingen in de ruimtelijke omgeving. Deze trends en ontwikkelingen hebben invloed op de stedelijke omgeving en de manier waarop we leven in steden. Dit artikel zal deze trends en ontwikkelingen verder uitlichten en de impact hiervan op de stedelijke omgeving van Utrecht bespreken met ondersteunende voorbeelden. Lees het hele artikel onder de afbeeldingen >>

Lees meer »

Nieuwe dimensies voor de geo-branche!

Op 13 april jongstleden organiseerden de 1e jaars studenten Geo, Media en Design een symposium, als afsluiting van de module Ondernemend in de geo-branche. De titel dit jaar: Nieuwe dimensies voor de geo-branche! 

Lees meer »

Infographic over Geo Media & Design

Isha heeft in de week van 10 oktober een week stage gelopen bij de opleiding Geo Media & Design. Isha zit in 4 VWO op de school Helen Parkhurst en de stage was onderdeel van het Arbeids-Ervarend-Leren (AEL-stage).

Lees meer »

Diploma's voor drie toppers!

Vanmiddag hebben  drie toppers Geo Media & Design hun diploma in ontvangst mogen nemen. Aïsha Keijman, Vera Schouten en Lieke Gensen. Lieke is zelfs cum loude geslaagd. 

Lees meer »