Met de blik naar buiten

Gepubliceerd op 30 maart 2023 om 12:12

Een bijdrage van Peter Kaspers en  Jan Willem van Eck

Geo Media & Design excursie naar Zwolle

Tijdens de 1e jaar module Ondernemend in de Geo-branche ontdekken de studenten de sector waarin zij later mogelijk zelf als professional aan de slag zullen gaan. Een excursie vormt een essentieel onderdeel van deze ontdekkingsfase. Dit jaar was Zwolle de bestemming. Het Kadaster en de Gemeente Zwolle zelf boden de studenten een interessant en gevarieerd programma aan.

Dit jaar was Zwolle de bestemming van de GMD excursie

Photo by Bart Ros on Unsplash

Kadaster als logische start

Het zou wel heel gek zijn als je als GMD student niet een keer in aanraking met het Kadaster, als geo zwaartepunt in Nederland, bent geweest. Grads Middel gaf met behulp van Topotijdreis de aftrap: hoe is het Kadaster ontstaan? welke grote kantelpunten zijn er in de ontwikkeling van het Kadaster te ontdekken? (luchtfoto’s als bron voor de topografische kaart, de topograaf met de laptop zelf het veld in, Artificieel Intelligence). Was het bij de studenten al bekend dat het Kadaster ook de kaarten voor de luchtverkeersleiding maakt?

Grads sloot zijn presentatie af met een kleine rondleiding door het gebouw, waarna Iris Reimerink doorpakte op het onderwerp GeoAI: vanaf de eerste stappen in 2017 tot een volwaardige bijdrage aan het productieproces. Het programma werd afgesloten door een blik op de vernieuwingen bij de Kadastrale Kaart Next, kundig gepresenteerd door (altijd nog docent) Eric Hagemans. Zijn oproep om ook eens een dag te gaan landmeten is aangekomen.

Termen die zoal aan de orde zijn gekomen: objectgerichte bestanden, homogene datasets, True ortho, het JOLO algoritme, rapid maps, GeoAI en LOD. Het belangrijkste doel van de kadastrale kaart, het negatieve systeem, do-it yourself Kadaster, en als mooie afsluiter: “je kan de Kadaster kaart voor waar aannemen”.


Zwolle als hub voor de burgers

Na een wandelpauze in het centrum van Zwolle was de stad zelf gastvrouw van de geo-professionals in spe. Na een welkom door Ingeborg Evenblij volgde een kort overzicht van het belang van geo-informatie voor de stad. Froukje Idsardi  nam de studenten mee in de wijkgerichte benadering van de gemeente. Data speelt hierbij een belangrijke rol. Het DIKW model (Data, Informatie, Kennis en Wijsheid) staat bij de gemeente centraal. Hoe krijgen we vanuit Data de juiste Informatie, zodat we de burger optimaal kunnen helpen? Het is een absolute must voor wijkgericht werken.

Dana Zijlmans vervolgde met een presentatie over de mobi-hubs van Zwolle: fysieke plekken waar je bijvoorbeeld over kunt stappen van een auto op een bus of op een fiets. De gemeente Zwolle wil de autobewegingen in en uit de stad verminderen, door gebruik te maken van deze mobi-hubs. Naast dat het plekken zijn waarin mensen kunnen overstappen op ander vervoer, zullen er ook voorzieningen worden geplaatst (denk aan To Go ophaalpunten voor boodschappen, etc.). Zo’n hub heeft een hoog geo-gehalte: Zwolle wil beter bereikbaar zijn, ruimte maken in de binnenstad, de sociale en economische binding verhogen. Data gedreven werken is hierbij noodzakelijk.

Ook al worden de Zwolse burgers bij de hubs centraal gesteld, Tijdens deze middag stonden de Aeres studenten even centraal. Reacties vanuit de studenten: van “wel interessant”, “zeer enthousiast” en “zeer herkenbaar”, af en toe een uitdaging om door de vaktaal heen te prikken.

Al met al een zeer geslaagde dag. Een hartelijk dankjewel vanuit Almere naar Zwolle, jullie zijn ook bij ons van harte welkom!

Iris Reimerink gaat in op het onderwerp GeoAI

Een focus op Kadastrale Kaart Next door Eric Hagemans.