Samenwerking met Canada

Gepubliceerd op 20 april 2023 om 16:54

Samenwerking tussen Fanshawe College (Canada) en Aeres Hogeschool: Een reisverslag

bijdrage van Peter Kaspers en Anca de Vries

Wat eraan vooraf ging

Afgelopen twee jaar hebben eerstejaars studenten van de bachelor opleiding Geo Media & Design van Aeres Hogeschool Almere deelgenomen aan de TD Environmental Design competitie van Fanshawe College in London (Ontario, Canada). Ieder jaar wordt deze competitie door de faculteit Creative Industries van Fanshawe College georganiseerd en gefinancierd met als doel om nieuwe duurzame concepten en ideeën door studenten uit te laten werken in de vorm van een masterplan voor gebiedsontwikkeling.

Dit jaar (2023) was dit het gebied van de campus van Fanshawe College zelf. De winnaar van dit jaar was Bryan Pace met “A Place for Everyone: Creating Safe Spaces for Students.”

Meer informatie hierover is ook te vinden op de website van Fanshaw College.

Het contact tussen Fanshawe College en Aeres Hogeschool werd deze zomer (2022) versterkt doordat twee docenten, William Pol en Eli Paddle, van Fanshawe College in Nederland waren om kennis te maken met de faculteit en uiteraard ook een bezoek te brengen aan de Floriade. Tijdens het bezoek hebben diverse collega’s van de opleiding Geo Media & Design de Fanshawe docenten rondgeleid door de faculteit en hebben zij een fietsexcursie gedaan door Almere. De eerste gesprekken om tot een samenwerking te komen hebben ook deze zomer plaatsgevonden. Afgelopen zomer kan dus gezien worden als het startpunt om tot een officiële samenwerking te komen.

Masterplan van de winnende poster door Bryan Pace

Tegenbezoek en officiële samenwerking

Tussen 31 maart en 6 april 2023 zijn twee docenten, Anca de Vries en Peter Kaspers, van Aeres Hogeschool Almere op bezoek geweest bij Fanshawe College in London. Hieronder een kort overzicht per dag wat er in deze week  is gedaan en is uitgewerkt.

31 maart: Rondleiding over de Campus en ’s avonds een diner met het bestuur van de faculteit en de juryleden van de TD environmental design competitie 2023

 

Ingang Fanshawe College aan de Oxford street

1 april: De hele dag stond in het teken van de TD environmental design studentpresentaties. Dit was de finalewedstrijd binnen de design competitie. De Aeres docenten waren hierbij aanwezig en mochten ook bij ieder juryoverleg aanwezig zijn. Leuk en leerzaam om dit van dichtbij mee te maken.

 

2 april: Zondag als vrije dag

De winnaar van de design competitie 2023
samen met de jury

3 april: Ondertekening van de Memorandum of Understanding, waarbij de samenwerking tussen Fanshawe College en Aeres Hogeschool nu officieel is.

Ondertekening samenwerking tussen Fanshawe College en Aeres Hogeschool. V.l.n.r. Dana Morningstar, Wil Bekkering, Peter Kaspers en William Pol.  Foto door Anca de Vries >>


De Aeres docenten hebben die dag nog lessen gevolgd en hebben zelf ook een les gegeven over environmental planning, Almere als stad en natuurlijk de opleidingen bij Aeres Hogeschool.

Anca de Vries en Peter Kaspers vertellen over Almere, environmental planning en de opleidingen bij Aeres.

 

4 april: Bijwonen van verschillende lessen op de campus

Eli Paddle vertelt over Lumion en Calligraphr

5 april: De hele dag op excursie geweest naar het nieuwe gebied (in de stad St. Thomas) voor de design competitie 2024. Dit gebied staat in het teken van een spoorwegmuseum.

6 april:  Bezoek aan Toronto en terug naar Nederland

 

Hoe gaat het nu verder

Het bezoek op 5 april aan het nieuwe gebied in St. Thomas voor de design competitie 2024 kan gezien worden als het startschot om de officiële samenwerking verder te intensiveren. Aankomende zomer zal een student van Fanshawe geografische data gaan verzamelen van het betreffende gebied. Dit zullen onder andere dronebeelden en 360 graden foto’s zijn.

Vanaf september tot en met februari zullen de Aeres studenten Geo Media & Design onder begeleiding van een GIS/Design docent en met behulp van de data hun ideeën en concepten voor dit gebied gaan uitwerken in een eigen masterplan. In deze periode zal er ook kruisbestuiving plaatsen vinden tussen de docenten van Aeres Hogeschool en Fanshawe College. Dit in de vorm van online gastlessen en verdere uitwisselingen.

Het eindresultaat van de sept – febr periode is een storymap / ontwerpplan met daarin de nieuwe inrichting van het gebied. In periode 3 (febr – april) zullen de studenten tijdens de lessen Engels het ontwerpplan verder vormgeven in een academische poster. Deze zullen dan eerst worden beoordeeld door de Canadese jury in ronde 1 van de competitie. In ronde 2 (mits dus door) mogen de studenten de poster gaan presenteren tijdens het design competitie event dat in april 2024 zal gaan plaatsvinden.

Naast het intensief deelnemen en samenwerken aan de competitie zijn er ook afspraken gemaakt over het uitwisselen van elkaars expertise en het mogelijk maken van buitenlandstages voor zowel de Canadese studenten als ook de Nederlandse studenten.

Het gebied rondom het oude spoorwegmuseum

De skyline van Toronto vanaf de CN Tower