Één briefing, veertig ontwerpen

Gepubliceerd op 12 januari 2022 om 14:03

Een bijdrage van Marsha van Rooijen

Het begin: een duidelijk briefing

Één eiland en twee bezoekers doelgroepen.

Één evenement, maar meerdere nationaliteiten die het bezoeken.

Één verhaal, maar meerdere elementen die een deel van het verhaal vertellen.

 

Dit waren een aantal criteria die 1A&K en 1GMD kregen om mee te werken aan een plattegrond voor het Utopia eiland van Stichting Weerwoud wat tijdens de Floriade zal demonstreren wat het “Agro Forestry” concept inhoudt.

 

Om te begrijpen wat dit concept omvat en een beter beeld te krijgen wat de wensen waren van de opdrachtgever zijn we op het eiland op bezoek geweest waar Xavier San Giorgi en Dieuwer Duif ons de briefing verder konden toelichten onder het genot van een uitgebreide rondleiding.

Een fundering leggen

Nu het duidelijker was wat het project precies inhield en de studenten tijdens de rondleiding een beter beeld hadden gekregen van het eiland was het tijd om richting aan het project te geven. Op basis van de ontvangen doelgroep omschrijvingen brachten zij ijkpersonen tot leven in de vorm van uitgebreide persoons beschrijvingen en de daarbij horende associatie moodboards. Deze moodboards vormden daarop weer de basis voor de stijlkaarten waarin alle vormgevingselementen die voor de kaart belangrijk waren werden vast gelegd. 

 

Verassende variaties

Op het moment dat met de stijlkaart de fundering was gecreëerd kon het ontwerp van de plattegrond beginnen. Met een duidelijke doelgroep omschrijving en ditto briefing is het logisch dat er overkoepelende thema’s gekozen waren, maar toch zie je dat iedereen er zijn eigen twist aan geeft en daarmee ook zijn eigen invulling. Keuzes in de stijlelementen, in wat je wel laat zien en wat niet, wat de lees hiërarchie is en waar de klemtoon op moet zitten in de ogen van de ontwerpen bepalen samen hoe de kaart er uiteindelijk uit komt te zien.

 

Het eind resultaat: 40 unieke ontwerpen

Met één briefing die een veertigtal unieke ontwerpen opleverde sloten 1GMD en 1AK de design training af .
Een greep uit de verschillende plattegronden is te zien in de compilatie video hieronder.