Walkability: een wandeling door de Digital Twin

Gepubliceerd op 15 december 2021 om 08:00

Een bijdrage van  Bart Kloostra en Jan Willem van Eck

In gesprek met Bart Kloostra, afgestuurd GMD-er en nu werkzaam bij de gemeente Huizen als Junior Beheerder Geo-informatie. 

 

Hoe ben je op het onderwerp van je scriptie gekomen? 

Met het idee van mijn scriptie heb ik een lange tijd rondgelopen (…). Het begon eigenlijk tijdens mijn minor Growing Green Cities, toen we ons in de gezondheid van steden hebben verdiept. Daarvoor had ik me nooit afgevraagd of steden ziek of gezond kunnen zijn. Zet een stedelijke gebied aan tot bewegen, of juist niet? Als je dat onderwerp beleidsmatig wil oppakken, hoe doe je dat dan? Ik ben in de netwerken rondom het thema gedoken en het bleef me interesseren.  

Wat ik lastig vond aan het afstuderen?  

Eerlijk gezegd: toch actief bezig blijven met het afstudeeronderwerp. Het is te gemakkelijk om thuis andere dingen te gaan doen. Naar de hogeschool kunnen gaan helpt enorm, maar door Covid was dat tijdelijk niet mogelijk. Toen ik met mijn afstudeerscriptie begon dacht ik nog wel eens “ik ben maar een studentje”. Maar ik heb geleerd dat motivatie en enthousiasme in het juiste netwerk aanstekelijk kunnen werken. Iedereen die ik benaderde wilde me graag verder helpen. Ook al wordt je in zo’n afstudeerfase redelijk losgelaten, je kan zo ook best wel ver komen.  

En nu? 
Een gemeente ondersteunen spreekt mij aan.
 
Ik ben bij de Gemeente Huizen aan de slag gegaan als beheerder Geo-Informatie. Over mijn afstudeeronderwerp krijg ik nog regelmatig nieuws doorgestuurd, vanuit binnen en buiten de gemeente, dat stimuleert. Bij de gemeente Huizen word ik actief aangemoedigd om me verder te verdiepen in bepaalde onderwerpen (bv ETL, FME). GeoAI is ook zo’n onderwerp: hoe kunnen we processen efficiënter inrichten, dankzij automatische signalering van veranderingen in de gebouwde omgeving. Een gemeente, en dus de burgers, ondersteunen bij vernieuwing spreekt mij aan. Zo ontdekken we samen relevante nieuwe ontwikkelingen. Naast de ruimte om mezelf te ontwikkelen, spreekt de zekerheid van een baan me ook wel aan. Een commerciële drive heb ik niet zo, het gaat me eerder om de kwaliteit van werk.  

"Mijn tip voor afstudeerders? 
Het komt goed!"

Doe het op je eigen manier en vertrouw dat het dan wel goed gaat komen. Altijd kritisch blijven en een beetje twijfel is goed. Maar daarna: vertrouw op je intuïtie, het komt dan goed. De studie Geo Media & Design gaat eigenlijk niet over ‘hoe je een kaartje maakt’, maar vooral over wat er in de toekomst op ons af komt. Je leert kritisch na te denken over duurzaamheid en hoe steden veranderen, wat onze rol is als burger, als medewerker in een organisatie en hoe software kan ondersteunen. En soms kunnen kaarten daarbij helpen.  

 

Wil je meer weten over Walkability en Digital Cities of wil je er zelf mee aan de slag? Stuur even een berichtje via LinkedIn (klik op de link), je ontvangt dan mijn afstudeerscriptie.