De perfecte woonwijk

Gepubliceerd op 31 januari 2022 om 16:38

Een bijdrage van Hessel Zijlstra en  Marsha van Rooijen

Van 2D naar 3D denken

Na vorige periode kennis te hebben gemaakt met het eiland Utopia en dit eiland ook geheel in kaart te hebben gebracht, was het voor 1GMD nu de uitdaging om van het eiland een klein zelfvoorzienend miniatuur wijkje te maken.

Om deze opdracht te kunnen realiseren zijn we gestart met de training Sketch-Up, waarin de studenten in een paar weken leren drie dimensionaal te denken, te ontwerpen en het ontwerp vervolgens drie dimensionaal te kunnen visualiseren.

"Sketch-up is in het begin heel frustrerend, maar wanneer je het snapt wordt het écht leuk"

- 1GMD 2122

De opdracht

Een greep uit de eisen voor het eiland:

Het eiland Utopia wordt de basis voor een schaalmodel woonwijk. Deze woonwijk dient een overkoepelend concept/thema te krijgen wat iets met de filosofie van Utopia Eiland te maken heeft. Binnen dit thema ontwerpt iedereen een droomhuis op een toegewezen kavel en samen richten jullie het eiland opnieuw in.

 

Met deze basis criteria ontstonden binnen de  4 groepen de volgende thema's:

  • Hobbit wijk
  • Planeten wijk
  • Tuin(gereedschap) wijk
  • Evolutie wijk

 

Presenteren

Deze opdracht is een belangrijk onderdeel om straks overtuigende visualisaties mee te kunnen maken om bijvoorbeeld een advies voor een stad of wijk tot leven te laten komen. De laatste stap voor de presentatie is dan ook om de 3D weergave om te zetten to een sprekende film die de kijker aan de hand meeneemt door de "digitale maquettes".

De Planeten wijk, door Mariëlle Breij, Isabella van Heijningen, Maarten Löhrer, Tom Nijenhuis, Floris Ooms, Jesse Warman

Reptielenhuis uit de Evolutie wijk, door Nora Karelsen