Stedelijke ontwikkeling: groen en gezond

Gepubliceerd op 5 maart 2021 om 00:00

Stedelijke ontwikkeling met als doel een meer groene en gezonde leefomgeving  

bijdrage van geo-docent Frans Kuiper


De studenten Sim, Sigge en Skip (1GMD) hebben in een eerdere bijdrage aan het GeoLab laten zien hoe je met een slider kunt benadrukken wat je plangebied is. Dit was onderdeel van de verkenning van het onderzoek om meer groen en gezondheid te creëren in Wijkpark Kortenbos in Den Haag. Na deze verkenning zijn ze gekomen met een nieuw gebruiks- en inrichtingsplan en hebben dat vertaald naar een filmpje met een 3D visualisatie inclusief voice-over.  

scene uit het filmpje "Aanbevelingen wijkpark Kortenbos in 3D" van Sim, Sigge en Skip

In 1 minuut en 13 seconden wordt het hele plan in beeld gebracht en toegelicht. Zeker in deze tijd worden bestuurders en bewoners blij van duidelijke korte (beeld)taal. Een veel groter effect dan een ambtelijk rapport van honderd bladzijden.

Het ogenschijnlijk korte filmpje heeft een brede basis waar veel tijd en energie in is gestoken. Het is een optelsom van verkenning, vergelijking, data-analyse, ruimtelijke inventarisatie, conclusie en aanbevelingen en uiteindelijk dus een visuele presentatie in een storymap en 3D-filmpje. 

Het is een weergave van de oplossingen die Sim, Sigge en Skip voorstellen om het wijkpark en de buurt Kortenbos groener te maken, maar ook stimulerend voor bewoners om meer te bewegen en daarmee te werken aan een gezondere leefstijl. 

De module PSTO (Stedelijke ontwikkeling) heeft een aantal deelmodules waarbij de studenten getraind worden in verschillende vaardigheden. Het gaat om training in: onderzoeksvaardigheden, data, geo-design (waaronder 3D-SketchUp), Taal & Communicatie en een start in ‘filmmaking’.

Verder zijn de studenten gecoacht in het omgaan met een echte opdrachtgever en hebben ze inhoudelijke lessen gehad over historische en actuele stedelijke ontwikkelingen en kansen voor gezondheid.

Bij studie Geo Media & Design (GMD) borduurt elke volgende module weer voort op de volgende waardoor de studenten telkens groeisprongen blijven maken, dus we gaan nog mooie dingen zien! 😄