Datavisualisatie in een serious game

Gepubliceerd op 20 oktober 2021 om 11:18

bijdrage van Jaymi Sowirono

Jaymi is zomer 2021 afgestudeerd voor de opleiding Geo Media & Design en werkt inmiddels als Geo-ICT Business consultant bij CGI Nederland

Hoe visualiseer je de energie-efficiency van woningen, in een Digital Twin?

 

Dit was het onderwerp van mijn afstudeerscriptie, waarvoor ik de wereld van BIM/GIS, LODs* en serious games ben ingedoken. Het is een relevant en belangrijk maatschappelijk onderwerp: de groei van duurzame woningen kan een groot verschil maken om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen.

Tijdens mijn onderzoek ben ik op zoek gegaan naar verschillende informatie en visualisatie behoeften met betrekking tot energie-efficiency van woningen. Het is een complex vraagstuk, maar wel een vraagstuk dat past bij de opleiding Geo Media & Design: hoe deel je de resultaten van onderzoek (data) met een groot publiek? Hoe betrek je de burger bij een 3d visualisatie van zijn huis? Wat is de beste manier om duurzame bewustwording en gedrag te beïnvloeden? Resultaat van mijn onderzoek: het is zeker mogelijk om dankzij gaming elementen bewustwording te stimuleren en uiteindelijk ook gedrag te veranderen.

Voor een afstudeerscriptie kan ik van harte aanbevelen dat je een onderwerp kiest dat past bij je eigen persoonlijke interesse. Voor mij ligt die interesse bij het raakvlak tussen de wereld van geo-informatie (GIS), gebouwen informatie (BIM) en geo-design. Ik heb geleerd om in een relatief nieuwe onderwerp te duiken, waardoor ik nog nieuwsgieriger ben geworden. Wil je meer weten over het onderwerp, of wil je er zelf mee aan de slag? Stuur even een berichtje via LinkedIn (klik op de link), je ontvangt dan mijn afstudeerscriptie.

PS. LODs? Level of detail, een verwijzing naar het detailniveau van gebouwen. 'Bij LOD-0 werk je met een 2D plattegrond van een woning, LOD-4 laat de binnenkant van een 3D woning zien.