Veldwerkexcursie GMD en AK

Gepubliceerd op 17 oktober 2021 om 22:41

Veldwerkexcursie opleidingen Aarde & Klimaat en Geomedia & Design 

De eerste collegeweken zijn inmiddels achter ons. De eerstejaars studenten van de opleidingen Aarde & Klimaat en Geo Media & Design weten de weg naar het nieuwe schoolgebouw goed te vinden en de groepsdynamiek begint steeds meer vorm te krijgen. Een vast onderdeel in het najaar programma van iedere opleiding zijn de veldwerkexcursie. Dit jaar hebben we besloten om dit gezamenlijk te doen, dus met beide opleidingen gemengd door elkaar. Ten opzichte van vorige jaar, waren er dit jaar minder Covid-beperkingen, waardoor we er mooie en leerzame veldwerkexcursie van konden maken. Hierbij een kort verslag van deze geslaagde veldwerkexcursie. 

Geologische fietstocht over de Utrechtse Heuvelrug vanaf station Driebergen-Zeist 

Het is woensdag 22 september rond 08:30u wanneer de studenten per trein arriveren op station Driebergen-Zeist. Vlak naast het station staat een hele rits aan fietsen klaar om gebruikt worden. De eerste veldwerkdag stond namelijk in het teken van de geologische fietstocht over de Utrechtse Heuvelrug.  

Dit is een mooie en educatieve fietstocht die door verschillende landschapstypen gaat en waarbij de studenten in groepen op verschillende plekken kaarten moesten raadplegen voor de beantwoording van de vragen. Deze fietstocht is te vinden op: 

https://izi.travel/nl/d8e6-fietsexcursie-geologie-van-nederland/nl  

 

Het veldwerkbuffet in Stroe 

Aan het einde van fietstocht gingen de groepen studenten de boodschappen doen voor het Veldwerk Buffet 

Dit was een challenge, waarbij iedere groep een hoofdingrediënt toebedeeld kreeg waarmee zij met minimaal budget een gerecht moesten maken voor alle studenten van het veldwerk. Dit buffet werd door iedere groep bereid en geserveerd in onze bosrijke accommodatie in Stroe. 
 

Lezing over weermetingen en klimaatverandering door het KNMI  

Na lekker te hebben gegeten met elkaar, werd het avondprogramma verzorgd door Peter Siegmund van het KNMI. Met een inspirerend verhaal, nam Peter ons mee in de verschillende klimaatmodellen en weerscenario’s waar we als mens mee te maken kunnen gaan krijgen. Je zou verwachten dat de studenten aan het einde van een intensieve dag wel gesloopt zouden zijn, maar het tegendeel bleek aan de orde te zijn. Tijdens de lezing kwamen er veel vragen van de studenten, waardoor er ook een mooie dynamiek ontstond in de zaal. 

 

Na de lezing hebben de meeste studenten het kampvuur opgezocht en sloten we de eerste veldwerkdag tevreden af. 

 

Interactieve lezing over klimaatpsychologie door de Rijksuniversiteit Groningen 

Na een goed en vroeg ontbijt, gingen we van start met de interactieve lezing die verzorgd werd door Gabriel Muinos van de rijksuniversiteit Groningen. Deze lezing sloot mooi aan op de lezing van de avond ervoor, doordat deze lezing verder ging met meer de menselijke kant van klimaatverandering. De lezing besteedde aandacht aan de psychologie achter de klimaatmodellen en wat dat met ons als mens doet en hoe we hierin kunnen handelen. Tijdens deze lezing gingen de studenten in groepjes uiteen en gingen ze aan de slag met een interventie ontwerp. Met dit ontwerp moesten de studenten laten zien hoe zij zouden gaan handelen met betrekking tot een klimaatprobleem.   

Veldwerkopdracht op de hei in Stroe 

Na de tweede lezing op de accommodatie, werd het tijd om weer naar buiten te gaan en het echte veldwerk weer op te zoeken. Tijdens dit veldwerk op de hei vlakbij Stroe, kregen de studenten een kaartje met een begrip of omschrijving van een landschapstype of landschapselement, en moesten zij in het veld op zoek gaan naar de juiste match van dat landschapstype of element. Op deze manier leerden de studenten anders te kijken naar een landschap en kregen zij ook meer inzage in de ontstaansgeschiedenis van het gebied. 

Hiermee werd de tweede veldwerkdag afgesloten en tevens daarmee de totale veldwerkexcursie. Moe, maar zeer voldaan stapten de studenten op de bus richting Amersfoort – Almere.