AR bomen voor Tauw Nederland

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 11:20

bijdrage van 3e jaars studenten GMD en docent geo-design Baukje Rienks

Onze derdejaars studenten GMD (Geo Media & Design) hebben zich tijdens hun specialisatie al scrummend beziggehouden met het visualiseren van bomen uit geodata. Deze opdracht hebben zij gedaan in samenwerking met ingenieursbureau TAUW Nederland. Hierin hebben zij naast het visualiseren van bomen gekeken naar hoe de huidige workflow eventueel verbeterd kan worden. Uit deze opdracht zijn drie producten gekomen.

Adviesrapport

De studenten hebben onderzoek gedaan naar verschillende hoofd- en deelvragen waarvan ze de resultaten hebben opgeschreven in een adviesrapport. Dit rapport is door verschillende sprints heen tot stand gekomen. Door dit te schrijven zijn ze inmiddels experts geworden op het gebied van verschillende type bomen in Nederland en een AR app (AR = Augmented Reality).

Projectlocatie

Voor het testen van de AR functie is er een testgebied vastgesteld. Hier hebben zij ook alle bomen gevisualiseerd met alle mogelijkheden die hiervoor zijn.

Handboek

Om de workflow bij TAUW efficiënter te maken hebben de studenten een handboek ontwikkeld waarin de meest voorkomende boomsoorten in Nederland staan beschreven. Per boom is er een pagina gemaakt met daarop de manier van visualiseren in de AR app. Het handboek is gemaakt in de vorm van een waaier zodat hij makkelijk meegenomen kan worden naar de projectlocatie.

Animatie

Ter verduidelijking hebben de studenten ook een animatie gemaakt waarin het gebruik van het handboek en de AR app verder wordt uitgelegd.

Al met een al een zeer geslaagd project met een tevreden opdrachtgever!