Kroatië

Gepubliceerd op 30 september 2023 om 11:13

Door: Anca de Vries

 

Geo-studies kunnen natuurlijk niet zonder veldwerken en ontdekking van de wereld buiten de klas. Geo Media & Design en Aarde & Klimaat zijn niet voor niets "wereldstudies". Het tweede studiejaar begint dan ook met een zeer uitdagende reis:

 

Naar Kroatië!

2AK en 2GMD zijn dit academische jaar op een wel heel bijzondere plek gestart, namelijk in Kroatië. De cursus Internationale Oriëntatie en de voorbereiding op de module HNAD over klimaat adaptatie en kwetsbaarheid van regio’s hebben de handen ineen geslagen, en doen samen een werkweek.

Deze begon in het zonnige en toeristische Zadar, waar de studenten op de universiteit eerst les kregen over Speleothems (wat we aan de hand van stalagmieten kunnen zeggen over klimaatveranderingen duizenden en miljoenen jaren geleden) en over beheer en behoud van de vele natuur en nationaal parken in Kroatië. Vervolgens zijn we een van die parken gaan bezoeken waar de rangers ons achter de schermen hebben meegenomen en veel hebben verteld over stakeholderschap (de meeste parken daar zijn in handen van verschillende particulieren) en hoe zij toerisme, onderwijs, veiligheid en natuurbehoud combineren. Vervolgens hebben de studenten gekeken naar klimaatadaptatie in de stad, en wat een land dat voor 30% van de economie afhankelijk is van toerisme kan doen om zich voor te bereiden op de toekomst.


Het tweede deel van de reis gingen we naar de Gospic regio. Een heel andere klimaatzone en een gebied waar met name veel geologische termen die de studenten op school hebben gehad, te zien en ervaren zijn. Aansluitend gingen de studenten bij Outward Bound Croatia op expeditie waar zij door uitdagende outdoor activiteiten beter leerden samenwerken en hun eigen grenzen verlegden. 


Als echte groene veranderaars hebben deze studenten geleerd hoe groen ook hen kan veranderen, en het was mooi om te zien hoe de studenten, na het leren en in de praktijk te kunnen zien van hun onderwijs, ook natuur en klimaat hebben kunnen ervaren.