Internationale Oriëntatie vanuit SDG's

Gepubliceerd op 19 november 2021 om 16:15

door Tessa Kuil - 2e jaars GMD

Internationale oriëntatie is een vak dat een keer in het jaar gegeven wordt, waarbij studenten leren over internationaal bewustzijn.
Deze week hadden tweede en derdejaars studenten van Geo Media & Design de internationale oriëntatie, maar dan tijdens de nieuwe lock down.

De dag begon met een introductie over culturele verschillen. In Nederland is het bijvoorbeeld heel normaal om te zeuren over het weer, of om altijd je bord leeg te eten (in ieder geval als je bij iemand te gast bent), en je duim opsteken, dat betekent toch gewoon dat het allemaal goed is?

Dit zijn allemaal gewoontes die typisch Nederlands of Westers zijn, en dus voor buitenlanders best wel vreemd kunnen overkomen. Vaak worden wij Nederlanders beschouwd als onbeschoft, omdat we zo ‘straight to the point’ zijn.

In verband met Corona was het helaas niet mogelijk om deze dag samen met Duitse studenten te doen zoals eerst gepland was. Om er toch een internationaal tintje aan te geven, zijn de twee klassen samen aan de gang gegaan met de Sustainable Development Goals van de VN. Dit zijn klimaat gerelateerde doelen die voor 2030 behaald moeten worden, bijvoorbeeld: Good health and wellbeing.
De opdrachtgever was de Floriade en zij wilden graag kleine infographics om hun interne team en stakeholders onderaan hun nieuwsbrieven 
kleine feiten te laten lezen over de 14 verschillende doelen.

In de infographic moesten de volgende onderdelen terug komen:

  • Wat betekent deze SDG?
  • Noem een initiatief of een voorbeeld van deze SDG in Almere of Flevoland
  • Een oproep tot actie; wat kan jij doen?

Na de uitleg van de opdrachtgever is iedereen hard aan de slag gegaan in de verschillende groepjes. In ieder groepje zaten 2de en 3de jaars gemixt door elkaar heen en uiteindelijk zijn er 8 infographics gemaakt.

Nadat de infographics klaar waren, zijn er korte presentaties gegeven en was er een interculturele bingo. De opdrachtgever was zeer tevreden en al met al was het dus een geslaagde dag.

Zie hieronder enkele infographics die gemaakt zijn >>