KNMI Climate Change Atlas

Gepubliceerd op 15 december 2020 om 08:29

“Ik denk dat er niet meer veel ijs gaat voorkomen in IJsland als het zo doorgaat met de temperatuur ” 

“Twee kaarten van de maximale temperaturen in Australië. Wanneer je de kaarten vergelijkt is dan toch te zien dat het gebied waar het 1,5 graden Celsius zal stijgen zich uitbreidt” 

“Damn 2050 is dichterbij nu dan 1990” 

Ja, het kan confronterend zijn om te werken met de KNMI Climate Change Atlas. Tijdens een online les ‘Klimaat en Water’ gingen studenten 1GMD aan de slag met deze tool, die de mogelijkheid biedt om klimaatmodel output te genereren voor een verschillende gebieden, seizoenen en variabelen (zoals temperaturen of neerslag). 

De opdracht luidde om eerst na te denken over welk gebied ze een klimaatverwachting op kaart wilden, en van welke variabelen, en om te reflecteren op de verkregen kaarten. Het leverde een kleurrijk palet op. Hoeveel heter worden de zomers in Turkije? Wordt het in Suriname droger of juist natter? Waar loop ik over tien jaar de meeste kans op een droge zomervakantie – Zuid Frankrijk of Noord Italië?  

De KNMI Climate Change Atlas is deels mogelijk gemaakt door het Rode Kruis Climate Centre – over die laatste organisatie meer GMD-nieuws in het nieuwe jaar. 

Dit is een bijdrage van geo-docent Karin Wilterdink