Digital Twin cities

Gepubliceerd op 9 november 2020 om 14:40

Ik was al een tijdje bekend met de term Digital Twins en ik had ook wel een idee bij de betekenis ervan, maar ik had me er nog nooit in verdiept. Tijd dus, om daar verandering in te brengen: in dit artikel vertel ik je over Digital Twins en de toepassing in urbane vraagstukken.

Ik kende Digital Twins voornamelijk als term die voorkwam in de beschrijving van onze module Big Data for Smart Cities, een vak dat onze Geo Media & Design studenten in hun tweede studiejaar volgen bij Aeres Hogeschool. Dat brengt meteen een paar mooie termen bij elkaar en de associaties brengen je zo op meer, zoals IOT - Internet of Things en BIM - Building Information Modeling en in mijn geval ook Sustainable Urban Deltas.

Een digital twin is een digitale of virtuele kopie van iets fysieks. De kopie wordt gebruikt om simulaties mee te doen en op basis van de modeluitkomsten kunnen vervolgens geïnformeerde beslissingen genomen worden die vervolgens in de echte wereld geïmplementeerd worden.

De onderstaande video legt in 2 minuten uit wat een digital twin is:

Artikel door Cheryl Van Kempen, docent Geo-ICT bij Geo Media & Design. 

 

 

 

De term digital twin werd voor het eerst gebruikt door Dr. Michael Grieves in 2002 bij een presentatie aan de industrie over Product Lifecycle Management. In deze presentatie verbond Grieves de fysieke wereld met de virtuele wereld aan de hand van data en informatie stromen. De term is sinds dien kennelijk een eigen leven gaan leiden en lijkt net als Agile of LEAN een soort concept voor optimal performance te zijn geworden.

Digital twins worden nu gebruikt in industriële productieprocessen en bij het onderhoud van onderdelen en systemen. Toepassingen vind je ook in de automotive industrie, infra, onderhoud van bijvoorbeeld electriciteitsnetwerken en in de gezondheidszorg.

Niet voor niets promoot ik onze opleiding nu al een jaar met een presentatie genaamd 5G Aardrijkskunde - waar Virtueel en realiteit samenvallen. Ook ik maakte de link dat de virtuele gegevens waar wij als geowetenschappers mee werken een direct verband houden met de werkelijkheid. Fysieke kaarten of digitale geodata - het zijn eigenlijk digital twins. Of eigenlijk: het zijn de bouwsteentjes waar we digitale tweelingen mee kunnen bouwen.

En dat brengt me bij de volgende presentatie die ik graag met jullie wil delen, namelijk de presentatie van Arjen Adriaanse, wetenschappelijk directeur bij TNO. Op de ESRI GIS Conferentie & Tech 2020 vertelde hij over het onderzoek dat bij TNO gaande is op het gebied van digital twins. Hij laat zien wat de toepassingen zijn, nu en in de toekomst.

Zoek eens op "predictive digital twin" op youtube, want er is al een hoop interessants over te vinden en kijk ook eens op Argaleo voor informatie over Digital Twin City data in Nederland.